Skadereducering har blivit ett allt viktigare verktyg för att förbättra hälsan och välbefinnandet hos personer som injicerar narkotika i Sverige. Detta återspeglas i politiska initiativ för att öka tillgången till sprutbytesprogram, substitutionsbehandling (LARO) och distribution av naloxon. Samtidigt visar forskning att skadereducerande verksamheter måste ta hänsyn till en rad faktorer för att vara framgångsrika: till exempel relaterat till anonymitet och konfidentialitet, förtroende mellan klienter och personal, geografisk placering och öppettider, och förhållningssätt från polisen. Den höga drogrelaterade dödligheten i Sverige, den utsatta positionen och de socialt exkluderade levnadsvillkoren för personer som injicerar droger kräver en genomtänkt, jämlik och mänsklig vård och behandling. Under detta Forsa-seminarium presenteras ett forskningsprojekt om risker med injektionsbruk av narkotika med fokus på sprututbytet i Stockholm.

Sprututbyte och risker med injektionsbruk: skadereducering i praktiken och lärdomar för socialt arbete

Eva Samuelsson(docent och lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet) och Josefin Månsson (docent och lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet) presenterar delar av ett forskningsprojekt om risker med injektionsbruk, baserat på intervjuer med personal och personer som injicerar narkotika. Verksamheten och besökarnas erfarenheter av vård- och stödsystemet presenteras och diskuteras utifrån ett socialt arbete-perspektiv.

VÄLKOMNA till seminariet som genomförs på campus Albano och via Zoom 13 november kl. 17–18.30. Seminariet är öppet för alla med intresse för dessa frågor. Om du har några frågor, kontakta: ann-sofie.bergman@socarb.su.se Zoom-länk till seminariet finns i inbjudan: Inbjudan till Forsa seminarium om risker med injektionsbruk och skadereducering i praktiken 13 nov 2024

Adress Albano: Mötesrum 25, Plan 3, Hus 2, Campus Albano, Albanovägen 18, Stockholm