På senare tid har tjejer i kriminella gäng lyfts fram i den mediala och politiska debatten i Sverige och flera myndigheter har det senaste året fått i uppdrag att fokusera på frågan. Inom svensk forskning har dock tjejers delaktighet i kriminella gäng sällan varit på agendan och än idag är bristen på kunskap om tjejers erfarenheter av dessa miljöer stor, även om tjejer allt oftare är i fokus vad gäller våld och brottslighet generellt. Under detta Forsa-seminarium presenteras ett pågående forskningsprojekt och en lägesbild från den internationella forskningsfronten. Fokus är tjejers erfarenheter av denna typ sammanhang, s.k. kriminella gäng.

Linda Arnell, genusvetare och docent i socialt arbete vid Umeå universitet, presenterar forskning om tjejer i kriminella gäng. Arnell är ansvarig forskare för projektet Tjejer i kriminella gäng: delaktighet, utsatthet och våld. Presentationen tar dels avstamp i internationell forskning, dels i projektets två delstudier baserade på: 1) livsloppsintervjuer med tjejer som själva har erfarenhet av gängmiljön, 2) intervjuer med professionella som möter och arbetar med denna grupp tjejer. Projektet undersöker hur vägen in i gänget, delaktigheten i gänget och, om de lämnat, vägen ut ur gänget beskrivs, men frågeställningarna rör även vilka erfarenheter av utsatthet, delaktighet och våld tjejer i dessa miljöer har.

VÄLKOMNA till seminariet som genomförs digitalt via Zoom 11 december kl. 17–18.30. Seminariet är öppet för alla med intresse för dessa frågor.

Om du har några frågor, kontakta: ann-sofie.bergman@socarb.su.se

Zoom-länk till seminariet finns i inbjudan: Inbjudan till Forsa seminarium om tjejer i kriminella gäng den 11 dec 2024 kl 17