Föreningen Forsa Stockholm har som mål att stärka samarbetet mellan forskning, utbildning och det sociala arbetets praktik.
Tvångsvård kan ses som en skyldighet från samhällets sida för att hjälpa utsatta människor under vissa bestämda omständigheter, alternativt för att skydda andra. Samtidigt finns uppenbara nackdelar. Tvånget uppfattas ofta som kränkande och det kan avskräcka människor att själva söka hjälp. Samtidigt har vi begränsad kunskap om, när och hur tvånget faktiskt hjälper.
Det finns sju olika lagar om tvångsvård i Sverige. Socialarbetare kan vara involverade i de flesta av dessa. Lagarna förenas av vissa gemensamma grundprinciper. Samtidigt finns skillnader mellan dem som ter sig godtyckliga. Varför ser till exempel reglerna om öppen tvångsvård så olika ut inom psykiatrin och missbruksvården? Varför saknas lagstiftning om tvångåtgärder inom somatik och demensvård?
Forskning om tvång avgränsar snäva fackfält. Trots många paralleller är det ovanligt att forskare mellan de olika fälten kommunicerar med varanda.
I antologin Tvång på gott och ont: en forskningsantologi om tvång i välfärden (Red Moa Dahlin, Niklas Juth och Stefan Sjöström) har forskare från olika discipliner (socialt arbete, juridik, etik, kriminologi, psykiatri, psykologi, vårdvetenskap) samlats för att utifrån sina perspektiv belysa olika områden av tvång: LVU, LVM, LPT, LRV, LSU och Kriminalvård. Kapitlen behandlar tvångets etiska utgångspunkter och rättsliga utmaningar, men även dess praktik och resultat.
Under detta seminarium kommer Stefan Sjöström, som är professor i socialt arbete vid Uppsala universitet att berätta mer om den nypublicerade antologin. Han har forskat om tvångsvård sedan tidigt 1990-tal.
VÄLKOMNA till seminariet som genomförs digitalt via Zoom 12 maj kl. 17–18.30. Seminariet är öppet för alla med intresse för dessa frågor.
Om du har några frågor, kontakta: ann-sofie.bergman@socarb.su.se
Zoom-länk till seminariet finns i inbjudan: Inbjudan till seminarium med Forsa Stockholm om tvångsvård den 12 maj 2025.pdf